Dorpsraad

Noaberschap Beuningen

In Beuningen is het noaberschap als begrip al vanouds bekend. Het betekent oog hebben voor elkaar en daar waar nodig elkaar helpen. Dit gebeurde veelal via strikte regels en binnen de context van een (kleine) groep van buren. 

Noaberschap is nog steeds aanwezig, maar in de afgelopen decennia is een groot deel van de oude noaberschapsverplichtingen overgenomen. Onder andere door verzekeringen, sociale voorzieningen en inzet van de overheid. In de laatste jaren hebben we te maken met een terugtrekkende overheid en is iedereen weer meer op zichzelf aangewezen. Noaberschap lijkt dan ook belangrijker te worden voor de leefbaarheid dan het in jaren is geweest. Het versterken van de sociale contacten is ook van groot belang nu de rol van de Kerk, ook in Beuningen, kleiner wordt.
Bij het project ‘Noaberschap Beuningen’ gaat het om een nieuwe invulling van het begrip noaberschap. Niet voor een beperkte groep van buren, maar voor het dorp en de omgeving. 
Hoe kan vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht? Wie wil iets geregeld hebben en wie kan hierbij helpen?
Hierbij kan gedacht worden aan een technische klus doen voor een ander, maar ook een ander vragen voor een wandeling of een bakje koffie. Daarbij is het van belang om niet in het commerciële traject te belanden.
 
MOGELIJK EINDDOEL
 
Beuningse bevolking helpt elkaar en laat zich helpen.
 
AANDACHTSPUNTEN
 
Er zijn vele initiatieven op dit gebied. Zoek deze op. Leer van de successen en valkuilen van een
ander. Noaberschap is tevens een speerpunt van de provincie.
 
 
INBRENG DORP
  • Zorgvoorziening, hulppost, behoefte voor ouderen invullen
  • Ouderenzorg in de vorm van een maatje
  • Klussendienst/repaircafe/ruilbieb/open eettafel
  • Vraag en aanbod van hulp