Beuningen

CV De Valappels

"CV De Valappels", met 'vallen' en opstaan moet je het leren. Wat is die club snugger en wat leren ze snel, zeker op het gebied van feestvieren. Deze club is voortgekomen uit het jaarlijkse carnaval van Beuningen. Eigenlijk kun je het geen officiële carnavalsclub noemen. Zelf noemen ze zich carnavalsvrienden. Het is dan ook een losbollige vriendengroep met stijgende lijn. De naam Valappels is uit de hoed getoverd door Luuk Kamphuis. Een naam zonder poeha moest het zijn. Echter je moet  onze appels niet met de peren (Köttelperen) oet nen doarp vergelijken!

Elk jaar na het Beuningse Carnaval bij het zien van de vele hoogheden uit Losser, De Lutte en Denekamp, stelde men zich de vraag: "Woarum doot wie dit nig? Dit kunt wie ok wa". In 2008 hebben een aantal van de vrienden onder het genot van een pilsje besloten: "Volgend joar doot wie dit ok". Twee heren hadden al langer geroepen, dat zij de eerste hoogheden van Beuningen zouden worden. En belofte maakt schuld. Maar hoe pak je dat aan? Eerst maar eens een bezoek brengen aan de noabers oet De Lutt, de 'Moatennaaiers'. Na dit bezoek werd het enthousiame alleen maar groter. Vervolgens werden Anita en Remco ingeschakeld met het verzoek om op de vooravond van het Beuningse carnaval gebruik te mogen maken van de zaal. Remco, Anita, Jacob en Jo vonden het een geweldig idee. Een jaarlijkse feestavond op de donderdag van en voor De Valappels.

Het eerste jaar was meteen al een groot succes. Ben Scholten heeft de eer als eerste Prins van De Valappels in Beuningen door het leven te gaan. Mark Broenink werd zijn adjudant.  Er werd een commissie in het leven geroepen om allerhande zaken te regelen. Waarbij de stelregel wordt gehanteerd: "Het moet allemaal niet te officieel worden !" Deze commissie zoekt ieder jaar de hoogheden uit en bereidt overige activiteiten voor. De club telt nu uit 30 leden. We spreken niet van de Raad van Elf, maar van de "Raad van Dertig". In 2011 is er een prinsenwagen gemaakt, waarmee veel goodwill is gekweekt bij de bevolking van Beuningen. Ook in Denekamp werd met veel succes deelgenomen aan de optocht. Twee dagen  feest en de rest van het weekend kan eenieder zijn eigen gang gaan. Donderdag en vrijdag zijn verplichte feestdagen voor de hele club. De banden met De Moatennaaiers zijn steeds meer aangehaald. Enkele leden van de raad van dertig helpen bij de wagenbouw van De Bosdüvelkes in De Lutte. De opkomst van de hoogheden met bijbehorende receptie is door veel leden bezocht. Dit jaar zal de opkomst van de hoogheden in CR 't Sterrebos opgeluisterd worden met de blaaskapel "Duvels Geweld" uit De Lutte. De vriendenclub hoopt dit gezellige feest in lengte van jaren door te zetten. Of het ooit komt tot het oprichten van een officële vereniging, wordt nu nog in het midden gelaten.

Hoogheden CV De Valappels

• 2009: Mark Broenink en Ben Scholten
  • 2010: Jeroen Groener en Robert Duivelshof
  • 2011: Mark Zanderink en Collin Timmerman
  • 2012: Gerben Smellink en Mark Meijer
  • 2013: Danny Sanderink en Dennis Schaeper
  • 2014: Robert Visschedijk en Roy Kleisen
  • 2015: Rene Luttikhuis en Lars Duursma
  • 2016: Chiel Meijer en Wout Mulder
  • 2017: Pim Tijhuis en Tom van der Velde
  • 2018: Edwin de Ruiter en Ruud Senger
  • 2019:

Ook Carnavalsverenigingen   "De Greunen", "Casanova" en "De Nachtuulkes" uit Denekamp kunnen  blijkbaar niet zonder hoogheden met Beunings carnavalsbloed in de aderen, wat blijkt uit het volgende lijstje.

"De Greunen"

• 2010: Rob Keizer (adjudant)
  • 2011: Roy Sanderink (jonker)
  • 2012: Luuk Keizer (jonker)