Beuningen

Solex Club Beuningen

In oktober 2000 is de Solex Club Beuningen opgericht. Hennie Rolink, Johan Koehorst, Gerrit Damhuis en Hennie Hampsink reden al een aantal jaren op zo'n brommetje. Toen ze hoorden dat de legendarische kastelein Jacob van C.R. 't Sterrebos graag een solex voor zijn verjaardag wilde, hebben zij dit voor hem geregeld. Na het feestje van de jarige hebben ze op de parkeerplaats besloten een solexclub op te richten. Bij oprichting telde de club 15 leden. Er worden strenge toelatingseisen gehanteerd. Zo moet je om lid te worden vijftig jaar of ouder zijn, in Beuningen wonen en ook nog eens binnen de clubcultuur passen. Dat betekent: nuchter zijn - "geen doare dingen"- en gezellig mee kunnen doen. Vrouwen zijn geen lid!!

De 4 genoemde leden vormen vanaf de oprichting het bestuur. Hennie Rolink is voorzitter. Johan Koehorst is naast secretaris ook de technische man. In zijn schuurtje aan de Beverborgsweg heeft hij zijn werkplaats op landgoed Het Meuleman. Zijn hele leven werkt hij al met solexen, fietsen en bromfietsen. Tijdens de tocht rijdt onze technische man als een soort bezemwagen achteraan. Met steeksleuteltje nummer negen lost hij bijna alle problemen op. Lukt het niet dan wordt de pechvogel met een sleepkabel richting Beuningen getrokken. Dit overkwam de voorzitter op 1 juli 2011 toen zijn carborundum, een soort amarelsteen die voor aandrijving zorgt, van zijn solex knalde. Vier à vijf keer per jaar wordt er een tocht, al dan niet grensoverschrijdend gemaakt.

Het succes van de solex in Beuningen werkt blijkbaar aanstekelijk. Sinds kort is er een tweede groep kerels, de Beuningse Solex Boys, in ons dorp. Harrie Sleiderink, Jan Damhuis, Walter Kokkeler en Frans Keizer, hebben als noaber besloten ook zo'n brommerclubje op te richten. Op 16 juli 2011 gaan ze samen met de ouwe hap een toer maken.